Press "Enter" to skip to content

Paardenvlees zielig? Echt niet!

Maarten 0

Paardenslager Henk Wisker – Duurzaam en ambachtelijk paardenvlees

Één van de eerste winkels die we aansloten bij Hoody was paardenslager Henk Wisker. Lisa (33) en vader Peter (70) Wisker runnen samen de slagerij. Peter nam de zaak over van zijn vader Henk Wisker die de onderneming begon in 1934. De vader van Henk was paardenhandelaar en adviseerde zijn zoon om de paarden die een goed leven hadden gehad, maar niet meer geschikt waren voor de handel, in te zetten voor de slacht en consumptie. Paardenvlees lijkt immers veel op rundvlees en is door het goede en lange leven dat de paarden hebben gehad een stuk duurzamer. Want in tegenstelling tot ander vlees worden paarden niet gefokt voor de slacht. “Paardenvlees zielig? Echt niet! Juist heel duurzaam, het is beter voor dier en het milieu” Aldus Lisa die merkbaar trots is op wat ze verkoopt.

Deze start van de Slagerij van Henk pakte goed uit, 85 jaar later bestaat deze iconische slager in de Generaal Cronjéstraat nog steeds en zijn ongeveer 80% van de klanten terugkerende klanten.

Befaamde paardenworst

Slagerij Henk Wisker werkt enkel met Nederlandse en Vlaamse paarden zodat er niet te kort wordt gedaan aan de versheid en kwaliteit van het eindproduct. Hiermee zijn ze slechts 1 van de 4 laatste echte paardenslagers in Nederland. Ze maken alles zelf. Zo vertelt Lisa ons over hoe zij de kwaliteit hooghouden door hun ambachtelijke manier van paardenworst maken. Deze bekende en beroemde worst, het gehakt, of deeg zoals ze het zelf noemt, wordt bereid volgens geheim recepten van kruiden en specerijen. Dan wordt deze worst 2 uur gedroogd in de rookkast zodat hij niet meer vochtig is, alvorens het zaagsel onder in de kast wordt aangestoken. Na 3,5 uur roken is de paardenworst klaar.

Spaarne 66

Zelf is Lisa het meest dol op de biefstuk, welke je tegenwoordig ook bij Restaurant Spaarne 66 kan proeven. Zij verkopen met trots een beter stukje vlees. Tevens heeft Spaarne 66 het leukste terras van Haarlem volgens Lisa. “Je kijkt er prachtig uit over het Spaarne, de stoelen zitten lekker en zelfs als het regent zit je heerlijk droog onder de luivel. Dat ze onze biefstuk verkopen helpt natuurlijk ook.” zegt Lisa met een knipoog.

Online

We vragen Lisa naar haar kijk op het ondernemerschap en de ontwikkelingen op online winkelen. Lisa geeft aan dat ze de afgelopen jaren heeft ervaren dat persoonlijke aandacht voor je klanten en constante kwaliteit bieden ervoor zorgt dat men loyaal aan je blijft. Desalniettemin ziet ze ook een toename van hun online bestellingen. Men wil het vaak ook gewoon thuisbezorgd hebben. Onze online klanten zijn mensen die uit Haarlem zijn verhuisd, liefhebbers uit het hele land maar ook lokale mensen die door een druk leven niet naar de winkel kunnen komen. Mensen weten dan nog steeds onze winkel te vinden maar dan online. En uiteraard nu ook met andere boodschappen via Hoody.

Vriendelijk en loyaal

Zoals een ieder weet wat een Amsterdammer, Rotterdammer of een Hagenees typeert in zijn/haar karakter zijn wij enorm benieuwd wat de identiteit is van de Haarlemmer/Mug. Daarom vragen we aangesloten ondernemers naar wat volgens hen de identiteit van de Haarlemmer kenmerkt. Zij spreken er immers dagelijks veel in de winkel. Lisa zegt: “Haarlemmers kijken altijd eerst de kat uit de boom maar wanneer je eenmaal vertrouwd bent zijn ze enorm vriendelijk, open en loyaal. Daarnaast zijn het ook liefhebbers van eerlijke producten met een hoge kwaliteit. Dit zien we terug in de mensen die onze winkel keer op keer weer weten te vinden en de gezellige gesprekken die we hebben in de slagerij.”

Hoody

Ook benieuwd naar de paardenbiefstuk of paardenworst van Slagerij Wisker? Je bestelt ze hier bij Hoody en laat ze gemakkelijk thuis bezorgen! Grappig feitje is dat Lisa vroeger bij Jeroen Keirsgieter in de klas zat. Jeroen heeft ook een slagerij in de Leidsevaartbuurt en ze wil graag het interview-stokje overgeven aan hem!

Wil jij bij Slagerij Wisker en andere lokale Haarlemse winkels shoppen? Met Hoody shop je bij meerdere winkels tegelijkertijd en ontvang je de bestelling binnen 1 uur thuis! Shop snel via hoody.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *