Press "Enter" to skip to content

Verhalen beginnen hier!

Maarten 0

Deze week zijn we te gast bij De Vries van Stockum, Haarlems bekendste boekenwinkel en sinds kort ook verkrijgbaar via Hoody. Één van de grootste zelfstandige boekhandels van Nederland. De sfeer die hier is gecreëerd is van een pure oorspronkelijkheid, ontstaan door in een tijdbestek van ruim 100 jaar de muren van maar liefst vijf authentieke winkelpandjes door te breken en tot één winkel te smeden. Een bijzonder verhaal!

Jeltje de Vries

We spreken met mede-directeur Jeltje de Vries (40) die de 4egeneratie vertegenwoordigt en in 2011 boekhandel Van Stockum in Den Haag en Leiden overnam. Leiden is inmiddels afgestoten maar de winkel is wel nog steeds terug te vinden in Den Haag. In November 2018 zijn ze een re-branding ondergaan waarin de namen De Vries en Van Stockum nu samen op de gevel staan. “Verhalen beginnen hier” is hun nieuwe slogan. En dat is echt zo, als we Jeltje vragen naar wat hen onderscheidt van andere boekenhandels dan antwoord ze “Het is ons brede aanbod, de expertise en onze unieke locatie dat maakt dat mensen ons weten te vinden.”

 “Onze mensen nemen hun werk met plezier mee naar huis”

Jeltje geeft aan dat de medewerkers voor iedereen een boek kunnen vinden vanwege hun vakkennis. “In de kantine hebben we een ‘thuis-lees-boekenkast’ staan waaruit medewerkers onbeperkt boeken kunnen meenemen. Daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt want iedereen hier is dol op lezen. Daarom nemen ze hun werk ook met veel plezier mee naar huis”. We vragen Jeltje uiteraard naar haar favoriete boek van dit moment “Laura H. van Thomas Rueb, een non-fictieve journalistische thriller, ik heb hem in één (hele lange) dag uitgelezen”.

Trust your instincts

We zijn nieuwsgierig naar de ondernemers adviezen van Jeltje en vragen haar dan ook wat voor tips zij heeft voor andere ondernemers. Haar advies: “trust your instincts, het onderbuikgevoel laat je vrijwel nooit in de steek.”

“Het collectief van winkels maakt dat je samen online sterker bent voor je lokale consument”

Vakantie & Feestdagen
Zoals bij veel winkels is de drukste tijden van het jaar vlak voor de vakanties. “Mensen lopen dan soms wel met stapels boeken de deur uit en uiteraard tijdens de decembermaand wanneer iedereen graag een uniek boek cadeau wil doen.”

Jeltje ziet de verschuiving naar online terug in de omzetten. “Men winkelt net zo lief vanuit hun luie stoel op onze site of via Hoody.” Aldus Jeltje die aangeeft waarom De Vries van Stockum op Hoody staat: “Bij Hoody worden we ook meegenomen in de aankoop van andere boodschappen, dat vind ik juist zo leuk aan Hoody. Het collectief van winkels maakt dat je samen online sterker bent voor je lokale consument.“

“Vriendschappen zijn hier enorm sterk”

Vriendschappen

Zoals eenieder weet wat een Amsterdammer, Rotterdammer of een Hagenees typeert in zijn/haar karakter zijn wij enorm benieuwd wat de identiteit is van de Haarlemmer/Mug. Daarom vragen we aangesloten ondernemers naar wat volgens hen de identiteit van de Haarlemmer kenmerkt. Zij spreken hen immers dagelijks veel in de winkel. Jeltje geeft in ons gesprek haar visie: “Vriendschappen zijn hier enorm sterk. De vriendengroepen zijn close, men hecht veel waardes aan lange relaties met elkaar. Zowel zakelijk als privé zijn Haarlemmers enorm loyaal aan elkaar, dat maakt het voor buitenstaanders soms lastig.”

Jeltje’s favorieten

Zelf shopt Jeltje graag bij Homestock in de Drossestraat en bij OU Boutique in de Kruisstraat. Maar ook vindt ze speelgoedwinkel en Hoody-deelnemer de Krokodil een enorm sympathieke en leuke winkel. Of zit ze heerlijk op het terras bij Frenchie aan de overkant van de winkel. Niet alleen omdat ze dan goed de winkel in de gaten kan houden maar ook vanwege de geweldige keuken!

Onze volgende blog gaan we op bezoek bij Trudie van de Speelgoedwinkel de Krokodil.. Stay tuned!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *